Свіжа риба надходить в Україну за добу

Як забезпечується потрапляння свіжої риби в Україну? За допомогою хорошої команди та якісного обладнання.

Не пізніше, ніж через дві години після підйому трала судно вже в порту, після чого розпочинається швидка подорож завантаженого рибою автомобіля з порту до заводу і підготовка до заморожування. Швидкі дії на цьому етапі особливо важливі саме тому, що чим швидше риба потрапить з води до лінії заморозки, тим краще ми зможемо забезпечити якість риби. Перед швидким замороженням рибу сортують і упаковують у вакуум. Сортування важливе, щоб було легко запропонувати рибу, яка відповідає потребам клієнта. Наприклад, більша риба краще підходить  для копчення, а менша добра для консервування. Також і упаковка продовжує термін зберігання риби та забезпечує максимальну свіжість продукту при розморожуванні.

Вже через 4-5 годин після вилову риба готова до процесу заморожування. Сортування та упаковка для заморозки наповнення одного повного автомобіля займає близько 3-4 годин, і заморожування риби в морозильній камері займає стільки ж часу! Цей час також важливий, тому що чим швидше риба заморожується, тим менші утворюються в ній кристали льоду. Тільки так структура і смак м’яса залишаються максимально натуральними і якісними. Тобто риба, яка в Естонії прибуває о шостій годині вечора в порт, вже о восьмій годині ранку готова рухатися в напрямку України. У середині риболовного сезону кількість риби, що проходить через холодильник, може досягати 200 тон на добу, з яких в середньому на заморожування йде близько 120-160 тон. Філе та тушки з балтійської кільки та салаки виготовляються за бажанням замовника.

Безумовно, також добре знати, що навіть при таких великих кількостях можна поєднати будь-яку рибу, знайдену в кінцевому продукті, з рибалкою, який виловив її з моря. Сертифікат MSC забезпечує в роботі заводу прозорий ланцюг роботи та якості, завдяки чому ми точно знаємо, хто і коли, наприклад, виловив рибу, яка знаходиться в консервах клієнтів.

Нижче наведено короткий опис процесу роботи нашого рибного заводу:

  1. Як правило, свіжа риба надходить на завод у рибних контейнерах, які вміщують приблизно 450 кг риби. Контейнери перевозять у звичайних рефрижераторах.
  2. Вивантаження рибних контейнерів з автомобіля та зберігання їх у цеху для сортування.
  3. Сортування та фасування свіжої риби в брикети по 11 кг, які відразу йдуть на заморожування.
  4. Запакована свіжа риба перед заморожуванням.
  5. Заморожена риба виходить із морозильної камери і зберігається на піддонах.
  6. Упаковка стретч-плівкою укомплектованих піддонів для відправки до холодного складу.
  7. Складування продукції на складі.
  8. Із відсортованої салаки виготовляються тушки та філе за бажанням замовника.
  9. Діловий і радісний працівник з коробкою свіжої салаки йде на ринок.